top of page

PANADES DE CARN DE ME

TREMPÓ

SOPES DE GERRET

TREMPÓ DE PEBRES TORRATS AMB LLAMPUGA

Tomeu Arbona, reboster, cuiner i arqueòleg gastronòmic

 

M’encanta imaginar la il·lusió posada en la preparació d’aquest viatge arreu de l’illa, el plaer de la mar, tan propera i tan llunyana, al cor. Una illa afanyada a treure el millor de la terra i a la vegada tan respectuosa amb el medi, fins a la veneració.

L’escrit descriu una època en què tot era difícil i el treball més bàsic per aconseguir el necessari era sagrat. En una vida de tant de treball, els plaers, tan migrats moltes vegades, consistien a tenir relacions afables, compartir una taula senzilla…, admirar i compartir allò que els donava la terra i la mar com un do d’un valor impagable.

Si de qualque cosa parlen aquests textos, és del goig de la vida, de com ens sentim vivint. Vivim respirant i vivim menjant i vivim admirant allò que ens envolta. Moltes vegades, les coses no són mitjans, sinó els continguts de la vida.

 

****

 

Se’m fa la boca aigua quan imagin els nostres viatgers gaudint del paisatge i de l’amistat, que és el millor companatge per al bon menjar.

 

A partir de la llista de compres de l’expedició, podem deduir una cuina de gaudi, fresca i festiva, on segurament, d’una manera desenfadada, no hi faltava res per a la perfecció. És un aplec de receptes casolanes trobades en llibretes de l’època que es podrien haver elaborat als fogons del llaüt o en les petites i curtes estades a terra.

 

Receptes senzilles, estiuenques i plenes de vida que podem reproduir a casa sense cap dificultat, amb productes de proximitat, locals, molt populars i d’elaboració fàcil, que faran les delícies dels nostres.   

 

TREMPÓ

TREMPÓ DE BARCA

TREMPÓ DE PEBRES TORRATS AMB LLAMPUGA

SOPES DE GERRET

FIDEUS DE PEIX

ALBERGÍNIES FARCIDES DE CARN

PANADES DE CARN DE ME

COCA DE PATATA AMB PEBRES TORRATS

GELAT D’AMETLLA

GELAT DE MANTECADO

ENSAÏMADA CASOLANA

bottom of page