Imagen (986).jpg

MANUEL GÓMEZ PLANAS. Els seus inicis en l'art del Modelisme naval es remunten a l'any 1976. Va tenir com a mestre l'investigador i modelista naval Javier Pastor Quijada, de qui va aprendre les bases i els mètodes per dur a terme l'ofici. De llavors ençà, han estat molts tant els estudis efectuats sobre embarcacions, en concret les tradicionals de l'illa de Mallorca, com els models realitzats.


Durant tots aquests anys ha duit a terme els mesuraments, l’elaboració dels plans i les formes del futur model, així com la realització del casc i dels pertrets, els aparells i la resta de components de l'embarcació; tot amb les seves mans, d'una manera artesanal. També ha fet restauració de models en mal estat de conservació, especialment tot l'apartat de velam i aparells.

Els seus models s’han mostrat en diverses exposicions, d’entre les quals, les més significatives són: la segona mostra d'arts de la mar realitzada a la Llotja de Palma l'any 1982, l’exposició per a la commemoració del 50 aniversari del Reial Club Nàutic de Palma, l’exposició a la seu de la Federació Balear de Vela a Calanova, l’exposició al claustre de Sant Antoniet, l’exposició al Club Nàutic de Cala Gamba amb motiu de la XXII Diada de vela llatina.

 

L'any 2017, el Museu de Mallorca  li encarregà la realització d'una rèplica del model de canonera existent al Museu Naval de Madrid, que representa les canoneres ideades pel tinent general Antonio Barceló, el capità Toni, amb motiu de l'exposició temporal per commemorar el 300 aniversari del seu naixement.


El modelisme naval és un art multidisciplinari, ja que s'han de tenir coneixements d’oficis tan diversos com mestre d'aixa, fusteria, ferreria, veleria, soldadura i pintura, a més d’una bona dosi d'estudi i dibuix de la peça a realitzar.