miquel-manresa-3.jpg

MIQUEL MANRESA VADELL va néixer en una família de pagesos de Calonge (Santanyí). Treballava al sector turístic a Mallorca quan l’any 2000 comprà la finca de Son Alegre, a Santanyí, amb la intenció de plantar-hi vinyes, oliveres i garrovers. La finca adquirida estava destinada a la ramaderia ovina i, abans de la fil·loxera, ja era una bona extensió de vinya, encara que no hi quedava cap de les varietats sembrades. L’any 2002, Miquel començà a plantar-hi les distintes varietats de raïm i les oliveres. Un total de 15 hectàrees de vinya es cultiven en dos llocs diferents, l’un, en el límit de Santanyí, a la zona compresa entre Son Danús i Ses Angoixes, i l’altre, a la zona veïna de Can Taconer, a Calonge. Ambdues vinyes es beneficien d’un moderat efecte sobre el clima de la Serra de Llevant, així com de les condicions tèrmiques de la zona costanera, a pocs quilòmetres de la mar Mediterrània, al sud-est, i a uns dotze quilòmetres a l’oest.

 

Des del principi ja tenia clara la manera en què havia de cultivar a la granja, mitjançant l’agricultura ecològica en condicions biodinàmiques. Per a Miquel, el més important en el cultiu del raïm o de qualsevol fruit no és el vi o l’oli que en resulten, sinó l’amor a la terra, que al seu torn aprecia la cura que se’n té i ens dona els seus fruits. La natura ho sap més be que ningú. Per això, Miquel no llaura la terra, perquè no vol destruir el microorganisme del sòl o les micorrizes ni la biodiversitat de tota la finca.

 

El 2015 instal·là la seva pròpia bodega al poble de Calonge. Allà establí una capacitat per a uns 40.000 litres de vi, quantitat que encara no s’ha aconseguit. Per sobre d’aquest volum ja no seria possible produir d’una manera biodinàmica i ecològica.

 

Els vins del Celler Son Alegre estan classificats com a 'Vi de la terra de Mallorca'. Els vins elaborats amb els principis biodinàmics sempre destaquen per les aromes florals, la frescor en el gust i són molt interessants provats amb diferents varietats sense aquesta tècnica. El mateix passa amb l’oli d’oliva verge extra. 

 

Tot el treball de Miquel Manesa Vadell es basa en la passió per la natura i la seva experiència en els quatre principis de l’agricultura natural, segons el japonès Masanobu Fukuoka. També està molt influenciat pel pensament de Rudolf Steiner i els seus 'Fonaments espirituals per a la renovació de l’agricultura', així com per la filosofia de Jiddu Krishnamurti.

 

La idea de Miquel és, quan ell no hi sigui, haver ajudat a crear un espai que sigui beneficiós per a la nostra societat. Un home noble.